Авто Маниаци

Автоманиаци – всичко за автомобилните маниаци на едно място

На колко километра се сменя ангренажен ремък

Каква е функцията на ангренажния ремък?

Ангренажният ремък, известен също като разпределителен ремък, е важна част от автомобила. Ето защо трябва да следите за неговото добро състояние. Разпределителният ремък във вашия автомобил е изработен от здрава гума с жлебове или зъби, минаващи по вътрешния ръб. Ремъкът контролира отварянето и затварянето на клапаните на двигателя на цилиндровата глава, като завърта разпределителния и коляновия вал с правилните скорости и синхронизация. Синхронът е от значение: щом ремъкът покаже признаци на износване, това ще попречи на всички части на двигателя на вашия автомобил да работят в синхрон. Това може да доведе до сериозни повреди в двигателя. Ранни признаци могат да бъдат лошата и неравномерна работа на мотора както и предупредителните светлини на таблото „check engine”. Важно е да запомните, че ангренажните ремъци НЕ се проверяват. Те имат определен „живот“ (4 години в повечето случаи) или пробег, който отново варира значително в зависимост от производителя на автомобила (вижте ръководството на потребителя за указания). Ако ремъкът се скъса, автомобилът може да претърпи катастрофална вътрешна повреда, причинена от удрянето на клапаните и буталата едно в друго. Автомобилът веднага ще стане неподвижен, така че освен скъпоструващата повреда на двигателя ще трябва да покриете и разхода за репатриране до най-близкия сервиз.

На колко километра се сменя ангренажен ремък?

Когато някой ни пита на колко километра се сменя ангренажен ремък ние винаги препоръчваме да сменяте разпределителния ремък на всеки четири години или на около 60 000 км. Това е валидно за алтернативните части, а не за оригиналните, при които  имаме интервал за смяна на ангренажен ремък по-голям или равен на 120 000 км. Възможно е обаче да се забележат някои симптоми на износен ангренажен ремък преди да дойде „времето за смяна“ Ето основните симптоми, които показват, че е време да го смените:

  • Двигателят на автомобила ви не се стартира. Ако ангренажният ремък се е скъсал, двигателят ви няма да може да се запали, въпреки че може да чуете звука от задействането на стартера, докато въртите ключа на запалването.
  • Двигателят не работи правилно. Ако ремъкът ви е износен, той може да се приплъзне и да доведе до несинхронизирано отваряне или затваряне на клапаните на цилиндрите на двигателя. Ще чуете шум от двигателя и евентуално ще усетите подръпване.
  • Като част от рутинното сервизно обслужване обикновено може да се извърши визуална проверка за евентуални течове на масло или замърсяване на ремъка – това може да допринесе за ранна повреда на ремъка, особено ако е мръсен и прашен.
  • Теч на масло. Вашият двигател е склонен да пропуска малко масло от капака на зъбния ремък, това е нормално, но с течение на времето излишното масло може да доведе до преждевременно износване на зъбния ремък и в най-лошия случай – неговото скъсване.

Период за смяна на ангренажен ремък

Честотата на подмяната зависи от възрастта на настоящия ремък, изминатото разстояние и модела на автомобила. Ще платите за смяна на ангренажен ремък цена, варираща в зависимост от местоположението ви. Ако имате график за смяна, можете да избегнете допълнителното износване, което води до тези предупредителни знаци. Независимо дали имате чисто нов автомобил или такъв втора ръка, трябва да определите препоръчителния интервал за смяна на ремъка и да го отбележите в календара или в ръководството за експлоатация на автомобила. Редовните проверки ще ви спестят доста пари в дългосрочен план.