Авто Маниаци

Автоманиаци – всичко за автомобилните маниаци на едно място

Подготовка на автомобила за зимата

Подготовка на автомобила за зимния сезон.

Зима! Селянинът триумфира, а шофьорът се хваща за главата! Да живее шофиране в екстремни условия, добро утро, студени стартове и заледени стъкла, живи, хлъзгави пътища и удължени спирачни пътища! Зимното шофиране обаче има и своите предимства: извън прозореца има снежна буря, слана и вие пресичате пътищата на Курск в топла чужда кола. Преминаването към зимни условия на работа изисква известна подготовка и за това ще говорим в тази статия. Защо да отидете в автосервиз, кои авточасти да проверите и кои е по-добре да смените, кои от автоаксесоарите трябва да закупите и кои е по-добре да имате резерв.

Зимата и колата, първото за което се сещам е смяната на летните гуми със зимни. Във Финландия например всички автомобили трябва да бъдат преобути преди 1 декември, задължително е да се кара на гуми с шипове от 1 ноември. В Латвия колата трябва да бъде оборудвана със зимни гуми от 1 декември до 1 март, но законодателите планират да разширят тази рамка от октомври до април. В Естония използването на гуми с шипове е строго забранено: през трите зимни месеца могат да се монтират само зимни гуми с маркировка M + S. В Норвегия законът прави индулгенции към чужденците, те имат право да идват в страната с кола с всякакви гуми, но местните жители са строго задължени да поставят подходящата гума през зимата. В Швейцария все още е по-интересно – няма закон като такъв, но в случай на зимна катастрофа по вина на водач на кола с летни гуми, той определено ще получи допълнителна глоба.
автомобил и зима. Швейцарците също ограничават скоростта на шофиране на гуми с шипове: в селото – не по-висока от 50 км / ч, извън града – не по-висока от 80 км / ч. В Русия все още няма такива строги ограничения, така че всеки сменя гумите в удобно за него време. Повечето от тях след слана, някои разчитат на прогнозата за времето.

Ако решите да не сменяте гума, защото на нея пише „всички атмосферни условия“, не забравяйте, че тази класификация е приложима за райони на Съединените щати, където минималната температура през зимата е -10C. Как ще се държат такива гуми в студено време? Непредсказуемо – при силен студ гумата на такива гуми става тъпа и губи сцепление. Имаше дори такива случаи, че на такива гуми колата не можеше да се движи, камо ли да намали.

Ако имате зимни гуми в гаража си, тогава можете да пропуснете следната информация, но ако трябва да купувате гуми за зимата, тогава не забравяйте да прочетете.

Зимни гуми – шипове и без шипове. Гумата с шипове се представя добре на лед и сняг (точно същото, което се случва в средната лента през зимата и по-специално в Курск). Без шипове ще покаже всичките си най-добри качества в рохкав сняг и снежна каша.

Най-важното нещо за една гума е материалът, от който е направена. И това са два вида каучук – изкуствен и естествен. Първият перфектно понася високи температури, но губи свойствата си вече при -10C, вторият може да издържи на минусови температури, но не и на топлина. Следователно каучуците се смесват и се получава гума, която може да работи в определен температурен диапазон. Логично се оказва, че най-добрите зимни гуми ще бъдат тези, които съдържат голямо количество естествен каучук, но такава гума също ще струва доста прилично. Все пак няма да пътувате при -60C и затова просто обърнете внимание на температурния режим, при който можете да използвате гумата, ако зимите ви са по-тежки – потърсете друга.

Също така мнозина обръщат внимание на шарката на протектора. И е правилно. Свойствата на гумата зависят от структурата на пуловете и коловозите. Разделените пулове са отговорни за сцеплението с хлъзгава повърхност: техните ламели са разположени в предавка по време на движение, което увеличава повърхността на хватката. Стабилността на курса – важен показател – се осигурява от надлъжни следи между редовете пулове и колкото повече редове, толкова по-добре. Благодарение на рядката шарка се постига самопочистване. Шарката на протектора също може да бъде насочена и ненасочена, за зимата изберете насочена, така че поддържа траекторията по-добре.

Ако имате късмет с два комплекта колела (летни и зимни), тогава не забравяйте да измиете джантите преди зимуване (между другото, има „препарат за почистване на колела“, който ще върне джантите до почти първоначалната чистота и блясък) и също изпуснете гумите малко, така че по време на съхранение да не се деформират, да не се разтягат. Експертите дори говорят за допустимостта на съхраняване на колела едно върху друго, ако налягането в тях не надвишава 1 kgf / cm2.

авто и зима През всеки сезон, при всякакви условия – спирачната система играе решаваща роля!
Ето защо, когато подготвяте колата за зимата, не забравяйте да проверите състоянието на спирачната система! Предстои трудно спиране на лед, сняг, в киша. Предните спирачни накладки обикновено се сменят веднъж годишно, задните спирачни накладки на всеки две години. Обърнете специално внимание на гумените елементи, тъй като гумата старее и става крехка на студа. Също така помнете кога Последният път, когато сменихте спирачната течност?

Преди началото на зимния сезон специалистите съветват смяна на маслото.
Дори ако сте го променили не много отдавна. Но бихме отправили този съвет към тези, които предпочитат агресивното шофиране, както и към тези, които са направили дълъг път с кола през лятото. Не забравяйте за сезонността на маслото, ако сте карали лятно през лятото, трябва да смените маслото. Температурният диапазон, в който може да се използва маслото, е посочен върху кутията. Сезонността на маслото се определя от маркировката SAE, например 5W40. За да определите долната граница, трябва да извадите цифрата до W от 35, т.е. 35-5 \u003d 30, това масло може безопасно да се използва до 30-градусови студове на улицата, маслото ще запази всичките си Имоти. През зимата за надежден студен старт е по-добре да се даде предпочитание на масла с индекси 5 или 0 (ако конструкцията на двигателя го позволява).

Тъй като моторното масло, както всички химикали, има тенденция да увеличава плътността при ниски температури и, следователно, вискозитета. В същото време устойчивостта на завъртане на коляновия вал се увеличава значително и оборотите при стартиране падат. Поради факта, че вискозитетът се увеличава, маслото достига до триещите се части със закъснение и това значително увеличава износването на частите на двигателя при стартиране. Заключение – дайте предпочитание на масла с марж на температурата. След смяна на маслото не забравяйте да проверите нивата на всички технологични течности, какво трябва да добавите, сменете.

авто и зима Между другото, през зимата се препоръчва да поддържате резервоара за гориво в пълно състояние. Това е необходимо, за да се натрупа по-малко вода в резервоара. В полупразен резервоар с голи стени се отлага кондензат по време на температурни промени. Водата навлиза в горивото, а процесът на корозия на самия резервоар също се засилва. Също така, колкото по-високо е нивото на горивото, толкова по-лесно е за помпата да го повиши, което означава, че изпомпването на гориво с помпата ще бъде по-ефективно и ефикасно.

Също така трябва да проверите батерията.
Електролитът се проверява за ниво и плътност. Нивото на електролита трябва да е нормално, доведено до нормално – презаредете батерията. Не забравяйте, че при минусови температури капацитетът на батерията пада, не позволявайте разрядът да е по-нисък от 75%. Добрата батерия е един от компонентите на надеждния студен старт.

Не забравяйте да обърнете внимание на състоянието на охладителната система. Дори минимална повреда в един от компонентите на системата – нивото на охлаждащата течност ще падне, ще се появят пукнатини в тръбите, ремъците ще се разхлабят, радиаторът ще изтече или капачката ще се загуби – и двигателят е изложен на риск. Не забравяйте да проверите тръбите и ремъците. Тръбите, идващи от радиатора, доставят охлаждаща течност и поликлинови ремъци осигуряват непрекъсната работа на вентилатора на двигателя. Моля, имайте предвид, че има мнение, че след 60 000 км рискът от скъсване на колана се увеличава значително.

Говорейки за охлаждаща течност! Не бъдете мързеливи – и проверявайте нивото му от време на време. Ако проверявате течността при студен двигател, нивото й трябва да е над маркировката „минимум“ на резервоара. Ако е горещо, нивото му трябва да е малко по-ниско или на нивото на маркировката „максимум“ на резервоара. При стандартни условия охлаждащата течност се сменя напълно веднъж на всеки две години, като се смята, че през този период тя губи свойствата си, но се допълва при необходимост. Използвайте антифриз – без вода! Замръзналата течност може да счупи частите на двигателя!
Проверка на електричеството.
Особено внимание на системата за запалване.

Контактна система:

• чистота на контактите, при необходимост – почистваме;

• правилна настройка на разстоянието в контактната група и момента на запалване;

• състоянието на разпределителя (плъзгача), центробежен регулатор, въглища и контактите на капака, както и целостта на самия капак.

За всички системи:

• състояние на проводниците за високо напрежение (няма пукнатини или други повреди, надеждно закрепване на накрайниците);

• състоянието на свещите. Проверете и, ако е необходимо, коригирайте хлабината.
Смяната на перата на чистачките за зимата или не зависи от състоянието им.
Ако чистачките на колата и зимата оставят следи, петна, не захващат цялата повърхност, не вършат работата си – сменете я. Идва сезон с обилни валежи, чистачките трябва да работят добре. Някои казват, че можете да смените само дъвката, но чистачките не са толкова скъпи части и смяната на дъвката може да бъде изправена пред редица проблеми. Тук опитът да спестите пари може да отиде настрани – под формата на загубено време и не съвсем висококачествена инсталация.

Между другото, през зимата някои собственици на автомобили повдигат чистачките си по време на снеговалеж, когато температурите паднат, не се препоръчва да правите това, тъй като пружината, когато е отворена за дълго време, започва да се разтяга и вече не може да осигури перфектен годни. По-добре е да замените малки заготовки под чистачките, което няма да позволи на четката да се прилепи напълно към стъклото, но няма да навреди и на пружината.

Повечето хора си спомнят за такова необходимо и необходимо нещо през зимата като антифриз t само след като удари първата слана. И тогава антифризът се измита от рафтовете според принципа, който не е имал време, той е закъснял. Ето защо е по-добре да го закупите предварително, спокойно, без да бързате, като обърнете внимание на температурната граница на течността. Веднъж ми замръзна антифриза, за щастие, в един контейнер. Абсурд – не, просто беше много олекотена версия на течността, която беше изчислена само до -5C, но за радост, че я получих, не гледах градусите. При -20C (стандартно зимно време в Курск), тази течност почти напълно се втвърди. Сега определено търся числото -25C или -30C. Тъй като, за да замръзне такава шайба, са необходими арктически студове. Факт е, че те пишат на контейнера температурата, при която шайбата от течността започва да се превръща в каша.

течност против замръзване Когато избирате антифриз, бъдете внимателни, купувайте само от продавача, на когото имате доверие, или само проверени стоки, тъй като фалшификаторите наливат метанол в нискокачествен антифриз вместо изопропилов алкохол. А менатолът, като вид отрова, може да причини главоболие, световъртеж, болка в очите и като цяло е вредно за дишането им. Въпреки че, честно казано, изопропиловият алкохол няма много приятна миризма, тук на помощ на съвестните производители идват различни аромати. Между другото, уважаващите себе си производители също добавят повърхностноактивни вещества към зимната шайба. Повърхностно активните вещества подобряват миещите свойства на течността. Тяхното присъствие е лесно да се провери – разклатете контейнера с антифриз, ако има повърхностноактивни вещества, тогава на повърхността се образува пяна.
Автоаксесоари и автохимия.
Сезонните артикули се купуват по-добре предварително. Носете със себе си инструмент за размразяване за всеки случай. И е по-добре да се предотврати възможното замръзване на замъка. За да направите това, докато е топло, с помощта на спринцовка изсипете няколко капки чисто двигателно масло в горната част на пролуката в цилиндъра на ключалката и в горната част на пролуката, след което веднага поставете ключа и завъртете цилиндъра така че маслото да се разпръсне. Ако си спомняте пролетта на 2013 г. в Курск, не би било излишно предварително да закупите лопата, скрепер, четка и размразител за очила.

Някои от изброените операции са по силите на всеки шофьор, но все пак не забравяйте, че днешните автомобили, особено чуждите автомобили, са много сложно технически устройство и не можете да работите с него по старомодния начин. Ето защо понякога е по-добре да поверите колата си на професионалисти. В това отношение оторизираните автосервизи са перфектни. В такъв сервиз вашата чужда кола не само ще смени маслото, но ще провери всички системи и нива на течности, ще извърши пълна диагностика и ще премахне необходимото. Между другото, много е готино, когато сервизът е комбиниран със склада на магазина за авточасти. Това означава, че винаги ще бъдат налични не само стандартни консумативи (свещи, филтри, тампони), но и много други резервни части. И не е нужно да пътувате през целия град в търсене на необходимата част! И това ви спестява време.