Авто Маниаци

Автоманиаци – всичко за автомобилните маниаци на едно място

Какво да правим ако колата заседне в снега

Какво да правим ако колата заседне в снега

Снегът, който спира само за да натрупа повече сила, натрупва пътищата през последните дни. Комуналните служби се стараят, но е трудно да се справят с падналата за няколко дни трета месечна норма валежи. И ако можете да шофирате по централните улици, тогава честа картина в дворовете са заседнали коли, шофьорите на които натискат спусъка с цялата си сила, но без резултат.

Какво да направите, ако колата е заседнала в снега. Съвети как да спасим автомобил от снежен плен дават от веригата магазини за авточасти Автопартия.

Като начало приемете, че сте блокирали и спрете безполезно да натискате газта. Рискувате най-накрая да се разровите.

как да извадим кола, заседнала в снега. Няма да пишем за това, че колата може да бъде разклатена или бутната.

Ако притежавате автомобил със задно предаване, използвайте ръчната спирачка. Това ще помогне за подобряване на проходимостта на автомобила, както на гол лед, така и на заснежени ролки. Често има ситуации, когато задвижващото колело, удряйки се в хлъзгава повърхност, се върти диво, а това, което стои неподвижно с най-добро сцепление, остава неподвижно. Причината за това е диференциалът. Ако колата ви има принудително заключване на диференциала, тогава колелата ще започнат да се въртят с еднаква скорост, което значително ще увеличи проходимостта на автомобила при тези метеорологични условия.
Но повечето нямат тази функция. Какво да направите в този случай? Поставете ръчната спирачка. Затегнете леко ръчната спирачка, това ще забави въртенето на свободното колело и диференциалът ще прехвърли част от въртящия момент към заклещеното колело. Важно е да не задействате ръчната спирачка, да намерите момента, в който ръчната спирачка ще създаде достатъчно съпротивление на въртене, без да блокира напълно колелата. След като завършите маневрата, не забравяйте да освободите ръчната спирачка.

Ако сте собственик на кола с предно предаване, тогава горният метод няма да работи за вас. Тук експертите съветват да забавите силно въртящо се колело с работеща спирачна система. Но това ще изисква опит и умения. В същото време ще трябва да натиснете педала на спирачката и педала на газта. Този метод ще работи с леко задръстване в снега. На този метод се основава работата на интелигентната система за задвижване на всички колела в много автомобили. Електрониката следи скоростта на въртене на колелата и, ако е необходимо, забавя едно от тях с работеща спирачна система, като по този начин осигурява максимален въртящ момент на колелата, които са на повърхността с добър коефициент на сцепление, което осигурява добра проходимост способност.

как да извадите кола от снега. Има опция за подобряване на проходимостта за автомобили с ляти или ковани джанти със спици. Този метод включва вмъкване и заклинване на дървена пръчка (като дръжка на лопата) между ръба и шублера във въртящо се колело. Това ще го блокира и диференциалът ще прехвърли въртящия момент към желаното колело. Но тук трябва да внимавате да не повредите спирачната система на автомобила. В тази връзка е необходимо да започнете да се движите с поставен чужд предмет много внимателно, така че спиците на диска да не се удрят, а плавно да се притискат към шублера. Разбира се, щом колата се движи, пръчката трябва да бъде премахната веднага.

И ако сте автомобилна дама и имате чорапогащник със себе си, тогава като цяло сте късметлийка! С тяхна помощ обаче, както и с помощта на въже, колан и подобни импровизирани средства, можете да създадете антиблокиращи вериги на гумите за допълнително сцепление.

Ако наблизо има клони, кутии и т.н., можете да опитате да ги поставите под задвижващите колела. Можете дори да поставите вътрешни килими, но само текстилни, гумени веднага ще излетят.

Запомнете: зимата е непредсказуем сезон, нека винаги има лопата, топли ръкавици, малко пясък, същата пръчка, като дръжка и кабел в багажника. Не позволявайте всичко да ви бъде полезно.