Авто Маниаци

Автоманиаци – всичко за автомобилните маниаци на едно място

Особеностите на моторното масло

Може би вече знаете, че в двигателя на автомобила ви има специално масло. То се нарича още моторно масло. Добре е също така да знаете, че това масло трябва да се сменя от време на време. Може да е трудно да се определи кога двигателят се нуждае от смяна. Например един автомобил може да се нуждае от смяна след 10 000 км, докато друг модел може да се нуждае от смяна само след 40 000 км. Това ще го обясним друг път, а в тази статия можете да научите и повече за моторното масло като цяло.

Какви видове моторно масло има?

Моторното масло е важно, тъй като се използва за смазване на движещите се части на двигателя на автомобила. Така се намалява рискът от корозия и износване, а маслото отмива и замърсяванията. Добре е също така да знаете, че има различни видове моторни масла. Те се различават в зависимост от сезона. Например, има масло, предназначено за лятото и зимата, въпреки че има и масло за четири сезона. Този смазочен материал може да съдържа една или две цифри в съответствие със стандарта SAE. Първото число означава минималната работна температура, а второто число показва вискозитета при високи температури. Колкото по-високо е числото, толкова по-гъсто е моторното масло. Принципът се отнася за всички моторни масла, не само за масло Бардал. Този смазочен материал може да се различава и по отношение на типа на двигателя. Маслото за дизелови двигатели е с буквата С, а за бензиновите двигатели – с буквата S. Предлагат се и универсални моторни масла, които съдържат и двете букви. Съществуват и различни специфични символи: – SF: за моторни масла, използвани в леки автомобили, произведени през 80-те години на миналия век. – SG: за моторни масла, използвани в търговски превозни средства, произведени през 80-те години на миналия век – SH: в двигатели, произведени след 1994 г. – SL: в многоклапанни двигатели с турбокомпресор, произведени след 2000 г.

Как може да се влоши качеството на моторното масло?

За съжаление моторното масло може да се влоши с течение на времето. Това важи особено за смесването на различни видове смазочни материали. Това води до образуване на неразтворими отлагания по стените на двигателя, които се виждат при проверка на маслото. Излагането на някои масла на ниски или високи температури също може да доведе до повишаване на вискозитета, което отново може да се види при проверка на масломерната пръчка. Дългосрочната употреба също може да влоши качеството на моторното масло, както по отношение на цвета, така и на вискозитета. Оставяте ли двигателя да работи дълго време на празен ход? Това намалява и качеството на моторното масло. След това може да се наложи смяна на смазочния материал, която също е необходима, след като сте го използвали определен брой километри. Каква точно е директивата тук, зависи от производителя на вашия автомобил.

Как да смените моторното масло на автомобила си

Поради това е вероятно в даден момент да се наложи да смените моторното масло на автомобила си. Можете лесно да направите това сами, като използвате следния план стъпка по стъпка.

  1. Първо поставете автомобила си на равна повърхност. След това оставете двигателя да изстине за поне десет минути, преди да стартирате.
  2. Изчакахте ли десет минути? След това отвийте капачката на картера.
  3. След това изхвърлете отпадъците в контейнера, който преди това сте поставили до автомобила си.
  4. Когато сменяте маслото на автомобила, може да е полезно веднага да поставите и нов маслен филтър. Запушената система никога не може да работи ефективно, тя изобщо не работи.
  5. Преди да монтирате филтъра, може да е разумно да прелеете през него около 200 милилитра моторно масло. Можете също така да използвате малко масло, за да смажете О-пръстена на масления филтър, преди да го монтирате.
  6. Първо, налейте около 80 процента от препоръчаното от производителя на автомобила количество. След това добавете останалата част постепенно, по 150 милилитра наведнъж. Постоянно проверявайте колко е количеството в нея с помощта на масломерната пръчка. Горната част на масления слой трябва да е между „min“ и „max“.
  7. След това проверете всички уплътнения и уплътнители, включително капачката за масло. Ако е необходимо, ги сменете.