август 17, 2022

Авто Маниаци

Автоманиаци – всичко за автомобилните маниаци на едно място

Peugeot Landtrek

Френският концерн PSA вече се опита да заеме ниша на пазара за класически пикапи на рамки. През 2017 г. беше пусната преработена версия на Dongfeng Rich с „лъв“ на решетката на радиатора. В началото на 2020 г. обаче дебютира напълно нов Peugeot Landtrek, по-съобразен със стандартите на европейския производител. Строго погледнато, той също идва от Средното кралство и е разработен съвместно с компанията Changan. И двете фирми имат съвместно предприятие в Китай. Източният аналог се нарича Kaicene F70 и от 2019 г. с голяма сила завладява родния си пазар. Френската версия, на първо място, се различава от нея в по-сложен дизайн.

Вместо обемиста шестоъгълна радиаторна решетка с дебел пластмасов кант, дизайнерите използваха по-изящен трапецовиден дизайн, подобно на други серийни автомобили Peugeot. Фаровете са запазили формата си, но при някои нива на оборудване към тях в квартала са добавени малки части от дневни светлини. Основните нива на оборудване ще получат черни брони и фарове с халогенни крушки и отражатели.

По-старите версии имат панели в телесен цвят и фарове с LED пълнеж. В салона влиянието на френската марка е най-силно. Въпреки утилитарния характер на колата, тя изглежда доста стилно. Освен това, при по-старите нива на оборудване, той може да получи широк спектър от оборудване. Автомобилът е оборудван с шест въздушни възглавници, табло с LCD екран, сензори за налягане в гумите, двузонов климатичен контрол, мултимедийна система с десет инчов екран, радар круиз контрол и система за съраунд изглед с четири камери.
размери

Peugeot Landtrack е истински пикап с рамка, предлага се в няколко версии. Предлагат се избор от версии с двойна и единична кабина, както и с гола рамка, предназначена за инсталиране на специално оборудване. При първата версия автомобилът е дълъг 5330 мм, широк 2221 мм с огледала, висок 1858 мм и 3180 мм между колесните двойки. Пътният просвет, в зависимост от вида на електроцентралата и трансмисията, варира от 214 до 235 милиметра. Дължината на товарната платформа ще бъде 1630 мм. Едноредовата версия е с 60 мм по-дълга и има каросерия от 2430 мм. Товароносимостта варира от 1 до 1,2 тона.

В началото на продажбите за Peugeot Landtrek ще бъдат на разположение два силови агрегата. Базовият е 1,9-литров турбодизелов четири от Isuzu със 150 конски сили и 350 Нм въртящ момент. Като алтернатива се предлага и 2,4-литров бензинов двигател на Mitsubishi с турбокомпресор. Той от своя страна вече развива 210 коня и 320 Нм тяга. Трансмисията по подразбиране е ръчна шестстепенна от Getrag. Срещу допълнително заплащане се предлага и класическият хидромеханичен автоматичен Punch Powerglide за 6 диапазона. Стандартно задвижване на задните колела. Срещу допълнително заплащане се предлага кабелна система с ниска предавка и електронно заключване на задния диференциал.