август 17, 2022

Авто Маниаци

Автоманиаци – всичко за автомобилните маниаци на едно място

Citroen C5 X

Citroen C5 от новото поколение се е променил много и сега, както е замислено от създателите, той ще съчетае предимствата на три типа автомобили – обикновен седан, кросоувър и просторен комби. По този повод в името се появи буквата X. Пълното име на новия флагман на компанията е Citroen C5 X. Колата е изградена на платформата EMP2. Най-близкият конкурент, Peugeot 508SW, е базиран на същото. Сглобяването на машината за Европа (и други пазари на продажби) ще се извърши в Китай.
РАЗМЕР

Новият крос-вагон е нараснал леко във всички посоки в сравнение с предшественика си. Дължината е 4805 мм, ширината е 1865 мм, а височината е 1485 мм. Пътният просвет също се е увеличил, но неговият точен размер все още не е докладван. Но междуосието е намаляло с 29 мм и вече е 2785 мм. Коефициентът на съпротивление Cx е 0,29. Обем на багажника от 545 до 1640 литра. В арките са монтирани колела R19.

Планира се колата да се доставя само с бензинови двигатели. В арсенала дори няма дизели. Базовата версия на Citroen C5 X ще получи 1,2-литров бензинов турбо двигател PureTech (компанията все още не е разкрила точните характеристики). Следва двигател с 1,6-литрова турбина (характеристиките му все още не са налични). Но има информация за най-добрата версия. Това ще бъде акумулаторен хибрид C5, където електрически мотор ще работи в тандем с 1,6-литров турбо-четири. Мощността на такава инсталация ще бъде 225 к.с. Хибридната версия е способна да се движи с електрическа тяга до 50 км и да набира максимум 135 км / ч.

Всички версии на C5 X са оборудвани с 8-степенна автоматична скоростна кутия и задвижване на предните колела. Окачване отпред – MacPherson, задна греда. Окачването използва пружини и амортисьори с допълнителни хидравлични буфери, които заместват обичайните гумени амортисьори. Това подобрява плавността на автомобила при ниски скорости и предпазва окачването от сериозни повреди при високи скорости. Системата се нарича Прогресивни хидравлични възглавници. По желание са инсталирани активни електронно контролирани амортисьори, които могат да работят проактивно въз основа на информация от специални предни камери на автомобила. Друга опция е адаптивният круиз контрол с функция задържане на лентата и автоматично стартиране след пълно спиране.

Стилната кабина на C5 X разполага със 7-инчово табло и head-up дисплей. В центъра на предния панел екранът на медийната система е с размери 10 или 12 инча. Селекторът на скоростната кутия е миниатюрен, не можете веднага да го видите. Вградената мултимедийна система се нарича MyCitroen Drive Plus с гласов контрол. В топ версията или срещу допълнително заплащане автомобилът ще бъде оборудван с предни седалки Advanced Comfort, оборудвани с функция за масаж. В покрива срещу допълнително заплащане ще бъде монтиран люк. Регулируема система за контрол на климата се предлага само за пътниците отпред, но вторият ред трябва да е много просторен.

Французите пуснаха кола с впечатляващ дизайн. Външният вид обаче не бива да засенчва същността. Това е технически неусложнена комби с предно предаване с греда в задната ос и може би малко по-висок просвет от конкурентите. В Европа автомобилът ще се появи през втората половина на 2021 година. Засега не се знае нищо за руските перспективи.

Ако имате нужда от Автосервиз газови уредби обадете ни се.